zaterdag 27 december 2014

Dinosaurussen in het museum

Regenachtig, koud, moe... maar helemaal klaar voor een dinotentoonstelling! (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)


En oh ja hoor! GE WEL DIG! Overal waar je keek zag je natuurkundige verschijnselen en raadsels. Maar nu genoeg over mijn passie voor wetenschappen, terug naar de dinosaurussen. (Ja inderdaad, ook dat is een deeltje van de wetenschap) Al wil ik het nu niet hebben over het onderzoek naar deze uitgestorven dieren. Wel wil ik jullie duidelijk maken hoe gigantisch deze dieren waren, hoe complex al die botjes in elkaar passen, hoe deze logge dieren zich voorbewogen, hoe ze hun prooi te grijpen kregen... Allemaal vragen die bij mij de kop op steken, maar waarschijnlijk ook bij de leerlingen waarmee je dit museum bezoekt. (Ik vergeet de belangrijkste vraag, schuilt er nog een dino achter het hoekje in je kamer? )


Al deze vragen kunnen een plaatsje krijgen binnen de muzolessen:
Beeldend werken rond skeletten, bewegingsexpressie over de soepelheid en bewegingen van deze dieren, muziek die gevoelens weergeeft van de dino als heerser op aarde tot zijn uitsterven en misschien wel een dramatisch spel uit de tijd van deze giganten.


Kan niet wachten tot mijn volgende bezoek aan het museum!



Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Het droommuseum van Dré

Overal vinden herdenkingen plaats aan de Groote Oorlog, daarom denk ik even terug aan de Ieperse uitstap.


Het droommuseum van Dré
We maakten kennis met Wouter Sinnaeve, een gepassioneerde man met een zoon, Dré. De man nam ons tijdens een fietstocht mee langs enkele belangrijke monumenten en begraafplaatsen uit deze oorlog. De meeste plaatsen had ik al eens bezocht, maar nooit op deze manier. De man vertelde vol passie. De gebruikelijke feiten liet hij achterwege, deze verving hij door boeiende, grijpende, emotionele en verstaanbare getuigenissen. Het waren verhalen die je meenamen in het verleden. Je kon je zo de gebeurtenissen van 100 jaar geleden voor de geest halen. 


Deze getuigenissen zijn ook te vinden in het boek "Het droommuseum van Dré", een uitgave voor kinderen. Hierin worden kinderen meegezogen in het verleden op een educatieve en kindvriendelijke manier.


Naar mijn mening zijn deze getuigenissen de ideale aanzet voor een les muzisch zijn rond de Groote Oorlog. Deze verhalen roepen bij jong en oud een pak verbeelding op!

De ijskathedraal

Sint-Katelijnekerk - Brussel
Een plein vol verbouwereerde mensen die allemaal dezelfde richting uitkijken, hier moet iets te zien zijn! En of er iets te zien was, een prachtig lichtspel op de Sint-Katelijnekerk doet iedereen even omkijken en de meerderheid zelfs stilstaan. Een magische videoprojectie geeft een fee weer die met de architectuur van de kerk speelt. Spektakel voor jong en oud!


Geschikte sfeerschepping voor lessen rond sprookjes of projecties.

Stomp

Een klassieker, maar daarom niet minder inspiratievol. STOMP


Iedereen kent ze wel, de muzikanten die gebruik maken van allerhande voorwerpen, behalve de gekende muziekinstrumenten. Ze maken prachtige composities aan de hand van percussie. 
Stomp


Deze filmpjes geven rechtstreekse aanleiding tot een les rond percussie, maar kunnen ook gebruikt woorden in de sfeerschepping van een les bodypercussie.

Font Màgica

"Eén van de mooiste fonteinen ter wereld is te bewonderen aan plaça d’Espanya."


Font Màgica - Barcelona
Dit mocht ik niet missen tijdens mijn bezoek aan Barcelona! En inderdaad, wat een prachtig spektakel! Even stonden mijn zus en ik aan de grond genageld. Wat een geweldig grote fontein met kleur- en muziekspel. De fontein bewoog als het ware op de tonen van de muziek.


Maar alsof het nog niet groots genoeg was, kregen we pas later het sprookjesachtige kasteel achter de fontein in het vizier. Dit kasteel stond te pronken op een heuvel en er liepen watertrappen langs de heuvel naar beneden richting de fontein.


Deze magische fontein geeft mij inspiratie om kinderen net zoals de fontein op de tonen van de muziek te laten bewegen.

Sneeuw

Sneeuw, sneeuw, sneeeeeeeeuw!


Overal waar je kijkt, ziet het wit. Of nee, hier en daar steekt een grassprietje boven het spoor van een dier uit. De pootafdrukken vormen bijna een autostrade in onze kleine stadstuin. Deze periode van het jaar zorgt bij vele mensen voor wensen, fantasieën, voornemens, ideeën. Allerlei creatieve uitingen.


Ook in de klas kan deze sneeuw leiden tot tal van leuke ideetjes; werken rond pootafdrukken, landschapsbeelden, sporen...


Maar eerst... genieten bij een warm haardvuur! :)

Poppenspeler

"Een poppenspeler... Leuk voor kinderen, maar 3 uur naar een poppenspeler luisteren..."


Ja, één van de vooroordelen die weerklonken toen we vernomen dat we een workshop kregen van een poppenspeler. Na 3 uur bleek dit echter onterecht!


Joost ( de poppenspeler van dienst ) kon ons één voor één boeien. Met zijn "Bomma" hingen we allen aan zijn lippen (of nee, aan die van "De Bomma"). Niet alleen gaf Joost praktische tips bij het hanteren van een pop of verbaasde hij iedereen met zijn talent, ook leerde hij ons hoe we zelf een eigen pop konden verwezenlijken.


Pol
Deze sessie heeft me overtuigd om met handpoppen aan de slag te gaan in de klas. Ik maakte gebruik van een uiltje dat ik in de winkel gekocht had, de kinderen waren echt wel enthousiast met de komst van "Uil". Helaas vond ik geen tijd een pop te maken voor aanvang van mijn stage. Een medestudente vond hiervoor wel even tijd en zij vertelde me over het geweldige effect dat deze pop had op de leerlingen. Niet alleen de jongere kinderen, ook de oudere garde ging graag in interactie met "Pol".


Dit alles inspireerde mij op zo een manier dat ik zeker zelf een pop wil maken. Graag zou ik zelf eens het effect ondervinden van een zelfgemaakte pop. Hopelijk heb ik binnenkort ook zo een prachtige creatie!

woensdag 19 november 2014

Muzisch bordje

Tijdens een uitstap in Genk kreeg ik dit prachtig (en lekker) bord voor mijn neus. Dit was zeker en vast een foto waardig! Na het smullen en het herbekijken van de foto zag ik hierin wel iets muzisch. Zou het niet leuk zijn met kinderen allerlei borden te bekijken en deze te bespreken? (kleur, vormgeving, drie dimensies...) Wat is mooi en waarom? Waarop heeft men gelet bij het maken van deze creatie? Vanuit deze beschouwingen kan je verder gaan om zelf een compositie te maken met verschillende materialen, rekening houdend met de besproken kenmerken.
Prachtig bordje

dinsdag 4 november 2014

Natuurlijke kaders

Oceanário de Lisboa
Het aquarium van Lissabon was voor mij een topmoment tijdens deze citytrip! Prachtig hoe veel ruimte deze dieren hebben en hoe wonderlijk om naar te kijken. De foto die ik hier nam sprak tot de verbeelding. Vanuit deze foto zou ik graag werken rond natuurlijke kaders. Fotograferen op een manier waarbij je iets in de belangstelling kan plaatsen door er een natuurlijk kader rond te plaatsen.

dinsdag 28 oktober 2014

Onze-Lieve-Vrouwekerk Brugge

In oktober ging ik mee op bosklassen met het 6e leerjaar, dit was een unieke ervaring. Deze ervaring werd nog unieker toen ik met deze toffe bende Brugge ging bezoeken. Nooit eerder was ik in deze stad te gast.
Onze-Lieve-Vrouwekerk - Brugge



Terwijl ik mijn groepje rond gidste in de voor mij onbekende stad, kwam ik binnen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De gotische stijl viel me onmiddellijk op door de hoge glasramen en spitsbogen.



Bij het zien van deze kerk kwamen de ideeën naar boven: werken rond bouwstijlen, glasramen, lampionnen, lichtinval, perspectieftekenen...



zaterdag 18 oktober 2014

Muzikale vruchten

Tijdens onze herfstwandeling kregen de leerlingen van 1B de opdracht verschillende vruchten en herfstmaterialen te verzamelen. Met veel enthousiasme graaiden de kinderen naar alles wat er herfstig en minder herfstig uit zag. Mand vol, zakjes vol... een hele klasverzameling hadden we aangelegd. Tijdens onze daaropvolgende werolessen gingen we met deze materialen aan de slag. Al dat leren over de herfst, pfff... Tijd om even te ontspannen! Hoe kunnen we dat beter dan met onze verzamelde materialen, kwestie van in de sfeer te blijven!
Verzamelde vruchten van de leerwandeling


Naar aanleiding van een sessie klankmassage op de cultuurdagen van de Canon Cultuurcel kwam ik op het idee deze klankmassage toe te passen bij de kapoenen van het eerste leerjaar. Een beetje rust zou zowel de kinderen als de juf zeker deugd doen!


Tijdens deze les was het de bedoeling dat de kinderen per twee aan de slag gingen. De ene leerling nam plaats op de stoel en sloot de ogen, de andere leerling nam een herfstvoorwerp en begon aan de klankmassage. Raad jij welk voorwerp er naast je oor zweeft?


Moeilijkheid gedurende deze les was de stilte behouden in het lokaal. De kinderen zijn enthousiast en willen zo snel mogelijk raden welk voorwerp er rond hen zweeft (indien nodig met een beetje gluren). Dit zorgde al snel voor geroezemoes her en der waardoor de opdracht minder slaagde.


Ik neem mezelf voor deze klankmassages nog eens te proberen bij een hogere leeftijdscategorie om zo te bepalen of de leerlingen van het eerste leerjaar te jong zijn voor deze opdracht of dat ik betere afspraken moet maken met de klas. Voorlopig denk ik dat de opdracht niet goed aansloot bij de ontwikkeling en interesses van deze leeftijd.


Hopelijk volgende keer meer succes!

Ploem de Pluimstaart

Omdat werken met een liedtekst not done is en de leerlingen van het eerste leerjaar nog niet voldoende kunnen lezen, ben ik tijdens mijn eerste muziekles van dit jaar aan de slag gegaan met prenten die duidelijk de tekst weergaven van het themalied. Het thema herfst sijpelde langzaam binnen in ons klasje en daar mocht een lied uiteraard niet bij ontbreken! We maakten kennis met Ploem, een erg schattige pluimstaart, die zich klaarmaakt voor de winter.


De kinderen kregen om te beginnen een luisteropdracht waarbij ze de gekregen prenten aan bord dienden te hangen als deze aan bod kwamen in het lied. Nadien luisterden we nog eens naar het volledig lied om te kijken of we alles wel op de juiste plaats hadden gehangen. En ja hoor, onze klas kon dat heus wel!
Prenten bij Ploem de Pluimstaart


Vervolgens leerden we het refrein en de verschillende strofen, dankzij de veelzeggende foto's was de tekst onthouden voor ons een eitje! Al snel bedachten we leuke gebaren en pasjes die bij het lied pasten.


Kijk! 1B danst, swingt en zingt er op los!