zondag 18 januari 2015

Groei



Gedurende mijn opleiding heb ik bij mezelf een muzische evolutie vastgesteld. Vooral de muzische module van fase 3 heeft mij inspiratie en motivatie gegeven om met de kinderen in mijn klas (school) aan de slag te gaan. Zo wist ik al langer wat de 5 muzische fasen zijn, maar ik werd me tijdens onze workshop pas echt bewust van de nood om kinderen de nodige bouwstenen aan te reiken en ze hiermee te laten experimenteren. Kinderen hebben middelen nodig om iets te kunnen opbouwen.


Persoonlijk heb ik mij meer opengezet naar muzische prikkels uit mijn omgeving. Mijn inspiratiehoek vorig jaar kwam tot stand door gericht op zoek te gaan naar muzische prikkels, terwijl mijn inspiratie nu vooral komt uit dagdagelijkse momenten die mij op een bepaalde manier geïnspireerd hebben. Zo merk ik ook dat het makkelijker wordt om een boeiende les neer te zetten. Als je kan inspelen op iets waar de kinderen mee in aanraking kwamen zijn ze nieuwsgieriger en gemotiveerder. Ik ga tijdens de stage die voor me ligt proberen zo te werk te gaan. Me ook afvragen wat me zelf zou boeien als ik de les zelf zou krijgen.


Enkele topics waar ik al op lette en zeker verder op ga letten (omdat ik merkte dat dit weldegelijk vruchten afwerpt):
Ik wil kinderen een ruim aanbod en open opdracht geven zodat ze zelf kunnen experimenteren, maar waak er voor dat de opdracht wel grenzen kent waarbinnen kinderen op verkenning kunnen gaan. Een te ruime opdracht zorgt er soms voor dat kinderen blokkeren. Wat ik zeer belangrijk vind is dat er een gemoedelijke sfeer in de klas hangt waar elk kind zich veilig voelt, niks is fout (wel plaats voor opbouwende feedback). Als leerkracht kan je hier zeker al op inspelen door jezelf niet boven, maar tussen de leerlingen te plaatsen. Doe gerust mee met je enthousiaste bende!


Nu het muzische deel van de opleiding voorbij is, vind ik van mezelf dat ik geëvolueerd ben en dat ik in staat ben om in mijn klas een goede muzische les te geven of om een muzisch project te realiseren in een groep.

zaterdag 17 januari 2015

Last but not least



Evalueren, wie zijn best doet zal het leren!


Op onze laatste dag werd ons gevraagd om onze groepsleden van de workshops te evalueren. Dit vond ik persoonlijk een moeilijke opdracht. Ik had niet iedereen aan het werk kunnen zien en vond het een uitdaging iedereen een talent en een leerpunt toe te wijzen. Ik vond voor de meeste groepsleden wel enkele positieve en 'mindere' punten en door het overleggen in groep kwam ik nog kenmerken van groepsleden te weten. Ik vond het super dat het bespreken in groep zo vlot verliep. Ook de leerpunten werden gezegd en beaamt door meerdere personen. Vaak kon ook de persoon zich hier zelf in vinden. Zo werd mij verteld dat ik in een grote groep minder initiatief neem en dat ik dit best wat meer mag doen. Ik sluit me hier zelf zeker bij aan, ik weet dat ik meer initiatief moet nemen en probeer hier aan te werken. (Maar Rome werd ook niet op één dag gebouwd. :) )


Na deze groepsevaluatie was het tijd om de volledige module te evalueren.
Ik ga beginnen met eerlijk mijn verwachtingen van de module weer te geven en mijn kijk ten opzichte van de module. Ik keek niet echt uit naar de module muzische school, muzo is niet het vak dat ik liefst geef en mijn creativiteit is vaak beperkt. Ook vond mijn stage plaats na de module waarvoor ik nog heel wat werk had en mijn tijd 'beter kon gebruiken' om voor te bereiden dan om op vierdaagse te gaan. Goed dat waren mijn verwachtingen, nu naar mijn eindoordeel... Ik ga geen 180° draaien, maar misschien toch wel 120°. Deze module heeft me zeker aangesproken en vooral de vierdaagse waar ik sceptisch tegenover stond heeft mij aangenaam verrast. De workshops vond ik zeer leerrijk, boeiend en bruikbaar. De activiteiten (middag en avond) zorgden voor de nodige ontspanning, ik zag deze activiteiten niet als een schoolse activiteit, maar eerder als een ontspanningsmoment. Ik was op momenten blij dat ik de stage even kon vergeten. Dus mijn excuses voor mijn negativiteit tegenover de module, ze was ongegrond. 


Nalatende workshops
Ervaringen om niet te vergeten
Lesideeën in overvloed
En swingende activiteiten


Na een boeiend, leerrijke, intensieve, ontspannende 4 daagse ben ik er van overtuigd dat ik beter in staat ben een goede muzische les te geven met de juiste muzische fasen en de aandacht te leggen op de juiste bouwstenen.  


donderdag 15 januari 2015

Evaluatie

Na afloop van het verdiepingsmoment maakten we gebruik van de smileymeter om de kinderen het proces te laten evalueren. Het verbaasde mij enorm hoe kinderen een eigen verwoording geven bij een gekozen smiley.
Dit zorgt ervoor dat ik dit vaker ga inzetten na mijn muzische lessen!

D day



Spannend...


- Zullen we aan de verwachtingen van de kinderen en onszelf voldoen?
- Zijn we niks vergeten?
- Zullen de kinderen enthousiast zijn en meewerken?


Het zijn maar enkele vragen die door ons hoofd waaiden toen we 's ochtends aan de ontbijttafel zaten.


Met zijn allen vertrokken via de slipperige veldwegen naar de lagere scholen


Sint-Victor


Onze eerste workshop was er eentje om op elkaar ingespeeld te raken. De eerlijkheid gebiedt mij hier te zeggen dat deze niet van een leie dakje liep. Het was wat zoeken naar de samenwerking tussen ons drie en tussen ons en de kinderen.


Workshop drama
De tweede sessie verliep al wat vlotter, tijdens deze sessie kwamen mevrouw Vergaert en meneer Van Lokeren een kijkje nemen en daarbij wat feedback geven. We kregen de tip om de kinderen meer te laten bespreken waarom ze iets doen. Dit pasten we toe in onze volgende twee workshops en de verdieping en ja hoor, dit wierp vruchten af. De kinderen werden zich bewuster van waarom ze iets deden. Ook voor ons hielp het om zo de kinderen losser te maken en doelgerichter aan het werk te zetten.


Van de twee laatste sessies heb ik echt genoten om deze te geven. Ook de verdiepingssessie was super! De kinderen amuseerden zich en probeerden verschillende loopjes uit om zo tot een toonmoment te komen. Ook de dramagroep van de onderbouw genoot van onze opvoering. De gezichtjes van deze kapoenen waren fantastisch om naar te kijken tijdens onze vertoning.


Reflectie


Naar mijn gevoel verliepen de eerste twee sessies minder vlot dan de andere. Dit is volgens mij een samenloop van verschillende factoren: elkaar aanvoelen in het samen lesgeven, de voeling met de kinderen tijdens de sessie, de ervaring van de voorgaande sessies, het zekerder voelen tijdens de workshop...
Voor de toekomst onthoud ik vooral dat ik de muzische fasen beter moet hanteren, ik had deze wel in mijn achterhoofd maar ging er niet concreet mee aan de slag. Er werden bouwstenen aangeboden om te creëren, maar er moet nog meer gekeken worden naar wat er juist bereikt moet worden. Wat me brengt tot het volgende leerpunt... We pasten volgende bouwstenen toe: wie, wat en waar met een klemtoon op beweging en improvisatie. Maar dit zijn niet de bouwstenen waar we bewust aan wouden werken. Na de feedback van de lectoren op de laatste dag merkte ik dat we niet doelgericht gewerkt hebben. Dat we een idee hadden en daaruit een activiteit hebben uitgewerkt zonder voordien onze doelen duidelijk op te stellen.


Toonmoment


Enkele toonmomenten deden me echt kippenvel krijgen. Hoe sommige groepen zich inleefden en een stilte zo veelzeggend konden maken, ik kon er alleen maar jaloers op zijn.
Als ik kijk naar mijn toonmoment in fase 2 en dit toonmoment trek ik de conclusie voor mezelf dat het toonmoment van de vorige fase wel beter was. Dit was volgens mij te wijten aan het feit dat we vrij snel een pad gekozen hadden en hier niet meer van afgeweken zijn.
Bedankt aan de groepen die mij kippenvel deden krijgen en mij geïnspireerd hebben!


Vermoeiende dag met heel wat voldoening.

woensdag 14 januari 2015

Voorbereidingsdag



Le moment suprême!
Wat staat er ons te wachten tijdens DE activiteit van Dworp?! Het werd nu allemaal duidelijk.


Na het verdelen van de groepen kwam de opdracht van onze groep als volgt naar voor:
Bezorg de kinderen van de bovenbouw van de lagere school Sint-Victor een onvergetelijke, muzische dag!


Uitwerken workshops


Brainstormen in een groep van 12, het is geen evidentie. Gelukkig hadden we een notulist die zorgde voor wat structuur in onze gezamenlijke hersenkronkels. Al snel hadden we voor de verschillende deeldomeinen de grote lijnen uitgezet en konden we in onze kleinere groepen aan de slag.


Hersenkronkels uitwisselen
Met ons drie werkten we rond de inspiratie die we kregen uit de workshop drama van Stefan Van Guyse. Er werd vanuit onze coördinatiegroep doorgegeven dat we rond de toekomst moesten werken. (Dus niet rond migratie)
Als sfeerschepping maken we gebruik van een koffer waaruit de leerlingen verschillende materialen moeten halen die dan nodig zijn voor de volgende opdracht.
We willen de kinderen eerst kennis laten maken met verschillende gevoelens. Vervolgens zich laten inleven in een situatie (van de toekomst), plaats (van de toekomst) en tot slot een verplicht woord (van de toekomst) wouden meegeven. Als feedback hierop kregen we te horen dat het niet logisch is eerst met gevoelens te werken om daar nadien niet op verder te bouwen, wat bij nader inzien inderdaad niet logisch is. Kleine aanpassing maken; de leerlingen zullen een situatie spelen, maar met een opgelegd gevoel. Als slot wordt dan verwacht dat de kinderen een kort stukje spelen met een situatie, gevoel en een verplicht woord: aan de toeschouwers te achterhalen wat er gebeurde, welk gevoel typeerde (en of dit een gevoel was dat klopte bij de situatie) en uiteraard welk woord de leerlingen moesten verstoppen in hun tekst.


Als verdieping willen we werken rond silly walks. Om de link te leggen met de eerste sessie gebruiken we opnieuw de kaartjes. Nu is het de bedoeling zich in te leven in een bepaald personage van de toekomst. Vervolgens kijken we naar het filmpje van de Silly Walks en bedenken we allemaal onze persoonlijke silly walk. Nadien krijgen de leerlingen opnieuw een personage waarbij ze een gek loopje moeten bedenken. Als toonmomenten landen we met ons ruimteschip op de planeet van de toekomst en stappen we allemaal uit dat schip op een manier die de mensen in de toekomst misschien zouden gebruiken. Eerst kijken we verbaasd over de rand van ons schip om vervolgens uit te stappen.


Muzische tocht
Koffertje vol!


Tijd voor een ontspannende muzische activiteit en om het brein wat frisse buitenlucht te gunnen!


Deze muzische zoektocht vind ik een leuk opzet om kinderen op een andere manier muzisch te laten zijn. Het zijn leuke, ingeklede opdrachten die niet doen vermoeden dat je met muzische vormingen bezig bent. Ook ik heb hier vooral van genoten. Even lachen en gekheden bedenken, het hoort er zeker bij!


Dansen & swingen!


Dansen met Brecht
"FAN-TAS-TISCH!" - Een ander woord heb ik niet voor deze avondactiviteit.


Het enthousiasme van de leraar, de geweldige muziek en een dansje placeren... De perfecte combinatie voor een geslaagde, stoom aflatende dagafsluiter!




Een vermoeiende, maar des al niet te min leuke dag!









dinsdag 13 januari 2015

Startdag

Busje komt zo..



Mits een kleine vertraging (bedankt wegenwerken Sint-Niklaas...) kwamen we aan in Dworp. Geen tijd te verliezen, onmiddellijk startten we met onze eerste keuzesessie.



Muziek!


Aan de slag met boomwhackers
Ik ging van start met een sessie muziek waarbij ik aangenaam verrast was dat we zelf konden kiezen wat we wouden doen. De boomwhackers spraken me erg aan, het partituur volgen op www.muziekinschool.net kan goed worden opgebouwd in de klas (in stukjes, traag, snel...). Ik zou mij graag zo een set aanschaffen om mee aan de slag te gaan in de klas. Dit materiaal kan makkelijk ingezet worden als tussendoortje en geeft een goede ondersteuning tijdens een les muziek creëren.


Akkoorden leren spelen op de gitaar vond ik boeiend, hoe je met 2 akkoorden bijna een lied kan begeleiden, daar stond ik versteld van. Ik ben al lang geïnteresseerd in het bespelen van een instrument en droom er al lange tijd van dit zelf te kunnen. Tijdens mijn eerste opleidingsjaar was het de bedoeling de eerste noot van een lied te kunnen aangeven, hiervoor beplakte ik mijn minikeyboard met de juiste noten op de toetsen, vervolgens probeerde ik volledige liedjes te spelen op deze manier. (Ik beken dat dit geen prachtstukken waren.) Ik wil mezelf graag beloven om na de opleiding te oefenen voor het spelen van akkoorden op de piano of gitaar.


Vertellen!


Wat me vooral bijgebleven is van deze sessie is het verschillen tussen een verhaal heel lang vertellen en erg kort. Uiteraard weet iedereen dat een verhaal zonder details saai is en dat een verhaal met teveel kronkels niet boeit. Maar de verschillende duurtijden gebruiken voor eenzelfde verhaal heeft mij laten ervaren hoe groot de verschillen zijn. Omdat ik zelf graag leerlingen overtuig met een verhaal ga ik hier zeker op proberen letten als ik volgende keer een verhaal vertel. Je moet niet letterlijk het verhaal uit een methode of dergelijke kopiëren, je kan hier steeds een eigen toets aan geven. Het tekenen van het verhaal in zand lijkt mij vooral voor de jongere leerjaren een handig en muzisch hulpmiddeltje om een verhaal vast te zetten. 


Marina, Marina, Marinaaaaaaaa


Als namiddagactiviteit verkoos ik de film Marina. Deze film heeft mij muzisch niet zo geïnspireerd, maar deed me voor de tweede keer versteld staan van de manier waarop de mijnwerkers behandeld werden in ons land. Ook dat vind ik een mooie meerwaarde.


Muzoquiz


"Oh help! Testen van mijn muzische kennis..." Ja dat is wat ik onmiddellijk dacht. Krachten bundelen dan maar en koppen bij elkaar! En ja hoor, het resultaat was niet om ons over te schamen.
Deze quiz lijkt me zeer leuk om tijdens een openluchtklasse als avondactiviteit in te zetten.


Een geslaagde en leerrijke dag met de nodige muzische ontspanningen!

maandag 12 januari 2015

Muzisch evalueren



Dag iedereeen!
Hieronder kan je 10 methodieken vinden die gebruikt kunnen worden om muzisch te evalueren. Hopelijk zit er ook voor jou iets bruikbaars tussen.
Veel plezier er mee!

Persoonlijk muzoboek


Evaluatie: Proces, beleving en product.
 


Methodiek:


Bij de start van het schooljaar krijgen de leerlingen elk een boekje. Ze mogen de buitenkant aankleden naar keuze. Tijdens de muzolessen kunnen de leerlingen hierin gevoelens noteren, werkjes tentoonstellen en hun ideeën weergeven. Leerlingen die dit willen mogen hun boekje laten zijn aan de juf of meester.
 


Materiaal: Muzoboekje per kind
 


Doelgroep: Kan gebruikt worden vanaf het tweede leerjaar.


Motivatie: Hierin kunnen de leerlingen in alle vrijheid zichzelf evalueren. Er zijn geen beperkingen en kinderen kunnen een expressievorm gebruiken die ze zelf verkiezen.
 


Smileywaaier


Evaluatie: Kan gebruikt worden voor product en proces, maar persoonlijk zou ik dit vooral naar beleving toe inzetten.


 
Methodiek: 
Iedere leerling krijgt een waaier met smiley’s. De leerkracht stelt enkele vragen in verband met de opdracht en de kinderen beantwoorden deze met een smiley die bij hun gevoel past. Nadien wordt besproken waarom er voor bepaalde smiley’s gekozen werd.

Smiley-waaier

 
Materiaal: Waaier met smiley’s per leerling.


 
Doelgroep: Eerste, tweede en derde graad. Smiley’s kunnen aangepast worden aan de leeftijd.




Motivatie: Deze smiley's zijn zeer bruikbaar voor kinderen die hun gevoel niet goed kunnen uitdrukken. De gezichten geven het gevoel van de leerling weer zonder dat ze zich verbaal moeten uitdrukken. (Verbale uitdrukking kan een belemmering zijn voor die kinderen die zich willen uiten.)
Wasspelden-jive


Evaluatie: Proces en beleving.


 
Wasspelden-jive
Methodiek:


Elke leerling krijgt een wasspeld opgespeld. Gedurende de activiteit mogen de kinderen deze wasspeld steeds verplaatsen. Hoe hoger de wasspeld zich op hun lichaam bevindt, hoe beter ze de activiteit beleven of leuk vinden.


 
Materiaal: Wasspeld per leerling.


 
Doelgroep: Kan gebruikt worden in zowel eerste, tweede als derde graad.


Motivatie: Deze methodiek is zeer makkelijk om als leerkracht in één oogopslag de beleving van de kinderen te observeren.


 
Dobbelsteen


Evaluatie: Product, proces, beleving.


Dobbelsteen
 
Methodiek:


Leerlingen gooien met de dobbelsteen en beantwoorden de vraag die zichtbaar is. Je kan dit klassikaal inzetten of in kleine groepjes.


 
Materiaal: Dobbelsteen


 
Doelgroep: Vooral bruikbaar vanaf een tweede leerjaar. Bij een eerste leerjaar kan dit mogelijk zijn mits gebruik te maken van symbolen i.p.v. vragen.


Motivatie: Deze dobbelsteen kan kinderen helpen met reflecteren. De doelgerichte vraagstelling zorgt dat kinderen gericht kunnen antwoorden en dieper antwoorden dan "mooi, leuk, fijn...".


 
Strandbal


Evaluatie: Product, proces, beleving

Strandbal

 
Methodiek:


Leerlingen gooien de bal naar elkaar. De vanger beantwoordt de vraag die zich bovenaan bevindt bij het vangen.


 
Materiaal: Strandbal


 
Doelgroep: Vooral bruikbaar vanaf een tweede leerjaar. Bij een eerste leerjaar kan dit mogelijk zijn mits gebruik te maken van symbolen i.p.v. vragen.


Motivatie: Hierbij kunnen de leerlingen op een speelse manier leren reflecteren. Een strandbal zorgt voor meer enthousiasme dan vragenkaartjes.


 


Pluimpjes uitdelen


Evaluatie: Proces (als je uitdeelt tijdens het werken) of product (als je achteraf pluimpjes uitdeelt)


Pluimpjes
 
Methodiek:


Leerkracht deelt pluimpjes uit aan leerlingen die dat verdienen. Wanneer je een pluimpje uitdeelt zeg je er ook bij waarom deze leerling de pluim verdiend heeft.


 
Materiaal: Verschillende pluimpjes


 
Doelgroep: Vooral bruikbaar in de lagere klassen.


Motivatie: Het gebruik van pluimpje is zeer makkelijk inzetbaar in een les. Je kan de kinderen een pluim geven om allerlei redenen en zo differentiëren tussen de kinderen. De reden voor een pluim kan je tijdens de les zelf beslissen, hiervoor is geen voorbereiding nodig.


 
Gevoelsmeter


 Evaluatie: Beleving, proces


 
Methodiek:


Leerlingen duiden op de gevoelsmeter met een wasspeld aan hoe ze zich voelen. Ze mogen de speld zoveel verplaatsen als ze zelf nodig vinden. Achteraf kan de meter ook gebruikt worden om hun eigen resultaat te beoordelen.


 
Materiaal: 1 gevoelsmeter en 1 wasspeld per leerling.


 
Doelgroep:  Makkelijk bruikbaar vanaf het eerste leerjaar dankzij de eenvoudige werkwijze.


Motivatie: Zoals bij de smileywaaier geldt ook hier het uitdrukken van emoties zonder er over te moeten spreken.



Gevoelsmeter
 

Peer-evaluatie


Evaluatie: Product.


 
Methodiek:


Bij elk werkje liggen enkele evaluatieblaadjes. De leerling die beoordeelt, kiest een smiley en schrijft daarbij waarom hij/zij voor deze smiley kiest. We maken gebruik van positieve en opbouwende commentaar.


 
Materiaal: Evaluatieblaadjes


 
Doelgroep: Bruikbaar vanaf tweede leerjaar.


Motivatie: Met deze werkvorm leren kinderen elkaar op een eerlijke manier evalueren. Wel moet dit kinderen worden aangeleerd door zeker de eerste keren telkens de feedback te bespreken en te kijken wat goede feedback is en wat niet.
Evaluatieblad

 
Vuilnis-koffer-schatkist


Evaluatie: Proces.



Methodiek:


Elke leerling krijgt een blad met daarop vuilnis, een koffer en een schatkist. De leerlingen schrijven onder het vuilnis wat ze niet gaan onthouden of belangrijk vonden, onder de koffer wat ze geleerd hebben en willen meedragen, onder de schatkist noteren ze waar ze veel belang aan hechten.


 
Materiaal: 1 evaluatieblad per leerling.


 
Doelgroep: Bruikbaar vanaf tweede leerjaar.


Motivatie: Met deze evaluatiefiche kunnen leerlingen voor zichzelf nagaan wat ze boeiend en leerrijk vonden, maar kan jij als leerkracht vooral te weten komen waarmee je de leerlingen geboeid hebt.

Evaluatieblad

 
Papieren bloem (Eigen creatie)


Evaluatie: Proces, product en beleving.


 
Methodiek:



Papieren bloem
Leerling 1 zegt een nummer, leerling 2 doet de bloem zoveel keer open en dicht. Leerling 1 kiest en kleur, leerling 2 zegt het woord dat daar achter verstopt zit. Leerling 1 vertelt iets over het woord dat achter de kleur zit. Nadien wordt er gewisseld. Je kan dit klassikaal doen of in kleinere groepen. Ook kan je de woorden achter de kleuren aanpassen aan de activiteit.




Materiaal: Papieren bloem per groep.


 
Doelgroep: Vooral bruikbaar vanaf een tweede leerjaar. Bij een eerste leerjaar kan dit mogelijk zijn mits gebruik te maken van symbolen i.p.v. vragen.


Motivatie: Ik heb dit gecreëerd omdat ik het spel zelf altijd leuk gevonden heb als ik in de lagere school zat. Ook zijn deze 'happertjes' makkelijk te maken en aanpasbaar zijn aan de activiteit die je vooropstelde tijdens de les.  


 
Inhoud van de evaluatiekoffer:


  • Muzoboek (leeg)
  • Waaier met smiley’s
  • Wasspelden
  • Dobbelsteen met vragen
  • Strandbal met vragen
  • Pluimpjes
  • Gevoelsmeter
  • Evaluatieblad (peer-evaluatie)
  • Evaluatieblad (vuilnis – koffer – schatkist )
  • Papieren bloem
  • Gebruiksaanwijzing


Bronnen:






 

donderdag 8 januari 2015

Media

Trucage?! Nee hoor...
Meneer Van Lokeren liet ons, (zoals gewoonlijk :)),  kennismaken met enkele leuke tools!
Zo was ik helemaal onder de indruk van de Fanta Challenge#11, de grote van een Fanta zo immense laten lijken door deze op een goede manier te laten opstellen of een goocheltruc fotograferen zonder gevaarlijke activiteiten uit te halen!



Graag wil ik de kinderen hierdoor laten werken met fototrucage. Door gebruik te maken van enkele simpele applicaties kan je met de leerlingen tot schitterende, creatieve eindwerken komen! Je kan kinderen ook duidelijk maken dat deze trucage zeer misleidend is en de link leggen naar reclame. De leerlingen kunnen zo kritisch leren zijn tegenover wat ze rondom zich te zien krijgen.


Het werken met Imovie heeft me duidelijk gemaakt dat filmpjes maken in de klas niet enorm veel tijd vraagt. Met deze app kan je zowel filmpjes maken, monteren en bewerken, deze applicatie is trouwens zeer gebruiksvriendelijk en dus inzetbaar in de klas. Enige nadeel is dat deze app niet kosteloos is.


Kijk er naar uit om met kinderen digitaal aan de slag te gaan!



Beeldige kledij


Mode creëren doe je zo!
Beeldles en wij gaan voorwerpen bespreken?
Bij de instap was ik niet direct mee, maar hoe meer we deden hoe meer ik de link naar beeld begon te leggen.
Voorwerpen bespreken en er naar kijken en blijven kijken om telkens nieuwe dingen te ontdekken, dat roept toch wel wat verbeelding op! En dit is wat ik zeker ga onthouden om mee aan de slag te gaan: de kinderen laten kijken en daarop laten verder bouwen. Ze spreken hiermee hun creativiteit aan en bedenken de gekste ideeën.


Het werken met verschillende materiaal om ontwerpen te maken vond ik zeer boeiend, het verder bouwen op de creaties van andere groepen zorgt voor de nodige verbeelding en zorgt dat je ideeën krijgt die je anders nooit zou krijgen. De ontwerpen waren PRACHTIG!
De materialen waren talrijk aanwezig, maar zijn ook kosteloos waardoor deze opdracht zeker haalbaar is in de praktijk.


De lesopbouw van deze sessie zorgde voor heel wat creativiteit en leerde me dat je de beelden bij de kinderen moet binnenbrengen. Laat ze associëren tot de absurdste dingen en je krijgt schitterende uitresultaten.

woensdag 7 januari 2015

Workshop muziek



We kregen een samenvattende workshop waarbij vele werkvormen nog eens aan bod kwamen, wat ik persoonlijk wel handig vond. De activiteiten zijn 1 voor 1 bruikbaar in de klas en inzetbaar bij verschillende thema's.


Muziek creëren!
De tip die mevrouw Van Stappen me gaf om gebruik te maken van de lesfiches van Klara 4 Kids vond ik zeer bruikbaar. Ik ben op zoek gegaan naar deze lesfiches en heb ontdekt dat ik deze, als niet muzikaal aangelegd persoon, zeker kan inzetten om leerlingen muziek te laten beluisteren en creëren.
Maar ook ikzelf kan met deze lesfiches heel wat bijleren als het gaat om muziek beluisteren.

Drama, drama, dramaaaaaaa

Drama? Nee hoor!
Lachen, lachen, lachen? Ja hoor!


Deze sessie heeft mij als leerkracht overtuigd dat een dramales in elkaar steken niet altijd veel werk vraagt.


De kaartjes die we gebruikten tijdens de workshop zijn steeds bruikbaar in de klas en kunnen ook als tussendoortje gebruikt worden.
Ook het woord dat je MOET gebruiken in het toneel zorgt voor creativiteit en hilariteit.


De sessie bestond uit verschillende kleine activiteiten die makkelijk inzetbaar zijn in de klas.
Ik kijk er naar uit deze uit te testen tijdens mijn volgende stage. 
Een oude man en een acrobaat in een bibliotheek op een zinkend schip...
Groepsfoto

dinsdag 6 januari 2015

50 jaar imigratie

SteM
Deze rondleiding werd grotendeels gegeven door migranten, waardoor het verhaal sterker naar boven kwam. Dit inspireert mij om zelf ook mensen uit te nodigen die ervaring hebben als we rond een thema werken (indien dit mogelijk is).




Fotoreportage immigratie
Waarmee ik aan de slag kan gaan in de klas naar aanleiding van deze tentoonstelling:
- Getuigenissen
- Emoties (foto's)
- Kledij en lichaamsversieringen
- Vreemde talen




Een ludieke insteek voor de lessen lijkt me "Wat als..."
- Wat als je de taal niet kent...
- Wat als je een andere cultuur hebt...
- ...