maandag 5 januari 2015

Schoolklimaat

Interviewvragen:
- Is er een lopend jaarthema binnen muzo?
- Worden er muzische ateliers aangeboden op school?
- Is er een leerlijn MO aanwezig op school? Moeten leerkrachten zich hier aan houden of kunnen ze hierin zelf inbreng leveren?
- Hoeveel onderwijstijd gaat er uit naar muzo?
- Wordt er ondersteuning aangeboden en worden er nascholingen gevolgd door het personeel?
- Is er een link met de ouders omtrent muzo?
- Is er een bepaalde manier van evalueren die jullie hanteren bij muzische activiteiten?
- Zijn er deeldomeinen die meer of minder aan bod komen dan andere?


Samenvatting:
Binnen de school maakt men geen gebruik van een lopend jaarthema. De muzoleerkracht geeft tweewekelijks 50' muzo per klas, zij werkt vooral rond de domeinen muziek, drama en muzisch taalgebruik. De volledige onderwijstijd die uit gaat naar muzo is ongeveer 2,5 à 3,5 lesuren per week. De leerkrachten hebben hiervoor geen vaste leerlijn, wel kunnen ze op eigen initiatief nascholingen volgen. Teamgebonden nascholing muzo is al enige tijd geleden. De domeinen beeld en muziek komen het vaakst aan bod, muzisch taalgebruik en drama worden af en toe gegeven. Bewegingsexpressie staat maar zelden op het menu. De evaluatie op het rapport gebeurt zonder punten, men maakt gebruik van quoteringswoorden (super, goed, kan beter of onvoldoende). Een evaluatiesysteem waarbij de doelen getoetst worden is niet aanwezig. De ouders worden vooral in de lagere jaren ingezet om hulp te bieden bij de lessen beeld.


Eigen kijk:
Gedurende mijn stage kwam ik niet zo zeer in contact met het muzische klimaat van de school. Dit hoogstwaarschijnlijk omdat de muzische lessen binnen de klasmuren blijven en omdat ik geen muzoles geobserveerd heb in andere klassen dan mijn stageklas. Hierdoor kan ik enkel spreken vanuit mijn ervaring in het eerste leerjaar. Gedurende mijn observatie stapte ik mee binnen in het muzieklokaal van de muzojuf, de stoelen staan hier in een kring en de kinderen voelden zich best op hun gemak (het was ook voor hen de eerste keer in de muziekklas). De les verliep gemoedelijk en het lied werd aangebracht op een muzische manier met materialen. Ik merkte dat onder de collega's van het eerste wel overleg was voor muzische activiteiten, maar deze werden dan apart in elke klas gerealiseerd.
Een leuk initiatief vind ik wel de grootse schoolmusical waarbij de verschillende talenten van de kinderen op school worden ingezet en het groepsgevoel verhoogt. 


Acties:
Naar mijn mening zijn er zeker al goede punten aanwezig zoals de musical, de puntloze quotering, de muzoleerkracht, het inzetten van ouders en de mogelijkheid tot het volgen van een nascholing.
Waar ik wel voor opteer is het werken met lesfiches zoals Eric De Witte voorstelde tijdens zijn uiteenzetting. Deze lesfiches lijken me een zeer haalbaar middel om doelgericht aan de slag te gaan en geen doelen over het hoofd te zien, ook het doorgeven van deze fiches naar het volgende leerjaar lijkt mij handig, hierdoor kunnen de leerkrachten verder bouwen op de doelen waaraan al gewerkt is of die doelen aanpakken die nog niet behandeld zijn. Een leuk, maar misschien iets minder haalbaar idee is om klasoverschrijdend te werken waarbij elke leerkracht instaat voor een deeldomein waarin hij/zij zich goed voelt en zich in wil verdiepen. Dit kan motiverend werken voor zowel leerkrachten als leerlingen.
Als tweede actiepunt lijkt het mij aangewezen om ook aan de slag te gaan met procesevaluatie. Dit kan eventueel aan de hand van een evaluatiekoffer, maar ook door gerichte vragen te stellen aan de kinderen en ze te leren reflecteren. Hiervoor kan je gebruik maken van de reflectiekaarten. Makkelijk in gebruik en weinig voorbereiding voor nodig.


Dit zijn mijn ervaringen met het muzisch schoolklimaat binnen mijn stageschool. 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.